Dags att förbereda för Halloween!

Jag och mina barn älskar Halloween! Det ska inte vara för läskigt utan en himla massa ”mysrys”. Barnen tycker det är så mysigt att göra pumpalyktor, fixa Halloweengodis och mat, klä ut sig och ställa till med Halloweenfest! Genom åren har vi haft allt från en enkla Halloweenfika med skattjakt tillsammans med några kompisar, till stora Halloweenfester för hela klassen och förra året en riktigt rolig Halloweenfest med massvis med folk, både barn och vuxna. Barnen tycker det är särskilt kul när även de vuxna klär ut sig!

Första tecknet på att Halloween närmar sig är pumpalyktorna, än så länge står det två små pumpor på matbordet men till helgen åker vi till en bonde ute på landet som säljer pumpor i massor - och till helt andra priser än inne i stan. Det är så härligt att bara kunna frossa och ta alla man vill ha!

Oavsett om man ska ha Halloweenfest eller inte så är det fint att dekorera med pumpor. Det lyser upp höstmörkret tills det är dags för juldekorationerna. När man väl skurit i pumporna börjar de lätt mögla och säcka ihop så vill man ha en fräsch pumpa till Halloween kan man inte börja för tidigt, men man kan alltid smyga igång med några små pumpor som man sätter på bordet och ute på trappen.

Själva pumpalyktorna är sedan så kul att göra – de blir små personligheter med sina olika uttryck! En fin, lite mer artistisk pumpalykta kan man göra genom att gröpa ur den och sedan ta fram borrmaskinen och bara borra massvis med hål – jättefint!

Vi är tyvärr lite dåliga på att ta till vara pumpaköttet men kärnorna pillar vi ut varenda en. Sedan rostar vi dem i rapsolja i stekpannan och saltar. Varma pumpakärnor är det absolut bästa Halloweensnackset!

Här har jag skrivit mer om Halloween pumpor – också den spännande historien om pumporna och vad de har med Halloween att göra, läs på – det kan vara kul att stoltsera med lite kulturhistoria på Halloweenfesten!

https://www.grapevine.nu/halloween-pumpa