Halloweenfest

 


Halloweenfest för barnen!


Halloween tillhör inte de traditionella högtiderna som man firade som barn, men för dagens ungar har det blivit en av årets roligaste fester! Halloween kommer så lägligt just där när mörkret lagt sig och det ännu är lite för långt till jul för att börja längta efter tomten. Dessutom kommer ju Halloween ofta i samband med höstlovet som ligger kring Alla helgonahelgen. 


När är det Halloween?


Det råder ofta lite förvirring om när det egentligen är Halloween. Halloween är det alltid den 31 oktober. Vår Alla helgonahelg däremot infaller på olika datum. I år ligger Halloween på måndagen i höstlovet och så är det Allahelgonahelg helgen efter höstlovet.

Hur firar man Halloween?


Enligt amerikansk tradition gör man det framförallt med ”Trick-or-treat” där barnen klär ut sig och går runt bland grannhusen och säger ”trick or treat?” det vill säga ”bus eller godis?”. Den som öppnat dörren får välja att ge barnen godis eller att bli utsatt ett bus av något slag. Barnen brukar tycka att det är jättekul att gå på en bus-eller-godis-runda. Tänk bara på att följa med små barn så att de inte råkar skrämma varandra eller sig själva på vägen, gå bara till hus där ni känner folk och gå till lagom många – det kan bli för mycket av det goda!


Halloweenfest!

Ett annat buskul sätt att fira halloween är så klart att ställa till med Halloweenfest för barnen! För mina barn har det blivit tradition att ha Halloweenfest för kompisarna och det är nog faktiskt en av de fester som är roligast att fixa, tillsammans med det gena barnkalaset så klart. Det som är kul med Halloweenfest är att alla spöken, monster och häxor inspirerar barnen och de brukar tycka att det är kul att vara med och laga ”läskig” mat, göra pumpalyktor, göra dekorationer och pynt och naturligtvis planera en kul halloweenkostym. Vi brukar ha Halloweenfest med kul Halloweenmat, en spännande skattjakt utomhus och Halloweendisco!


5 tips till Halloweenfesten

Halloweenmat

Det finns en hel massa mat att fixa till Halloweenfesten, allt från prinskorvsfingrar med mandlar som naglar som ingen vill äta, till läcker pumpasoppa för den vuxna Halloweenfesten. Mitt tips är att göra kul mat med Halloweenkänsla men gör den inte så läskig att den blir oaptitlig. Det är inte kul att lägga ner en massa energi på mat som ingen äter, och att sedan få slänga en massa mat. Till förra årets Halloweenfest gjorde jag en Halloweenbuffé med spökpizza, falukorvsmonster, chokladbollsspindlar, häxbrygd och annat gott. 

Man kan ju också göra det lite enklare för sig och istället för mat bjuda på Halloweenfika, då kan man tex fixa en spindelchokladkaka och marrängspöken.

Här finns fler recept på Halloweenmat>>

Halloweenkostymer

Halloweenkostymer finns det i massor! Utbudet av vampyrdräkter, häxklänningar och monstermasker och annat som passar är så stort så att det knappast är lönt att göra själv. Barnen älskar att klä ut sig till Halloween. Se bara till att hålla det på en nivå som passar barnens ålder så att ingen blir rädd på riktigt!
Ska du ordna Halloweenfest för barnen – glöm inte din egen utklädning! Inget gör sådan succé som en mamma i häxhatt eller en pappa med huggtänder. Släpp loss din egen leklusta!


Halloweenskattjakt

Jag ordnar så klart Halloweenfest med en spännande skattjakt. Synen av 20-30 små häxor, spöken och vampyrer som ställer upp sig till skattjakt får grannarna att ta fram kameran! Barnens inlevelseförmåga är ju enorm så på ett kick har man i eftermiddagsskymningen förflyttat sig till greve Vlads slott i Transylvanien eller till häxan Maras monsterbal!

De bästa färdiga skattjakterna och lekarna för Halloweenfesten hittar du här>>

Halloweendekorationer

Ingen Halloweenfest är komplett utan minst en Halloween pumpa och spindelväv på fönstren! Just till Halloweenfesten kan man ju verkligen frossa i dekorationer. Vissa fyller hela trädgården med pumpalyktor. Dekorationsmaterial i form av låtsas-spindelväv, plastpindlar, fladdermöss, benrangel och mycket mer finns att köpa i mängd. Det går så klart också bra att pyssla eget Halloweenpynt!

Här får du tips om Halloweendekorationer och även gratis dekorationsmaterialatt skriva ut>>

Halloweenmusik och disco

Förutom dekorationer så skapas den riktiga Halloweenstämningen med musik och läskiga bakgrundsljud. Ljudet av knarrande dörrar, tjutande vindar och buande spöken kan snabbt förvandla ditt hem till en läskigare plats…:-)

Här finns min färdiga spellista>>