Mat till barnkalaset

Korv med bröd i all ära, men visst är det kul om man kan variera kalasmaten lite. Vad ska man då bjuda på? Jag tycker att det är bra med kalasmat där barnen själva får välja och plocka sådant de tycker om. Gärna får det också vara något man kan äta med fingrarna. Ska man vara utomhus nu i sommartider kan det vara en idé att förbereda en mugg med mat i till varje barn som de tar med sig och sätter sig på en filt. Enkelt och roligt, istället för tallrikar, bestick, stolar och bord…
Så här gjorde jag till dottern piratkalas förra året – i en pappersmugg serverades ”sjörövarspett”. Alla som sett "Pippi Långstrump på de sju haven" vet ju att sjörövare äter spett med kött och grönsaker - sa 4-åringen… På ett träspett satte vi köttbullar, prinskorvar, ananasbitar och paprikabitar. I muggen fanns också stavar av gurka och morot och en servett för att torka fingrarna. Till serverades tortilla trekanter och tomatsalsa.

Här är 5 andra förslag på enkel mat till barnkalaset eller sommarfesten för barnen:


1. Quesadillas. Servera med majs, ananas, grönsaksstavar och guacamole.

Så gör du quesadillas:
Smält lite margarin i en stekpanna. Lägg i en tortilla, strö över rikligt med riven ost, och ev annan fyllning, tex strimlad kyckling. Lägg på en tortilla till. Låt steka några minuter tills osten smält. Vänd på quesadilla:n som nu håller ihop och stek även några minuter på andra sidan. Skär i fjärdedelar och servera. Du kan göra quesadillas innan kalaset och sedan snabbt värma dem i ugnen.

2. Små vårrullar med grönsakstavar av gurka, morot och paprika. Servera med kinesisk soja (...om du vågar!)

3. Kycklingklubbor (vira lite folie om benet för att minska kladdet). Servera med klyftpotatis gjord i ugnen, tsatsiki och cocktailtomater.

4. Gör små tunnbrödsrullar med olika fyllning tex hackat ägg och kaviar, leverpastej och gurka (lägg gurkstavar längs kanten och rulla ihop så att du får gurkan i mitten som i en sushirulle) och mjukost med hackade räkor. Skär tunnbrödsrullarna i 3-4 cm bitar och trä upp dem på träspett och sätt i höga vaser eller i en glas eller mugg åt varje barn. Servera med ett plockfat med skurna grönsaker och frukt.

5. Köttbullsspett på grillen. Att grilla köttbullar är faktiskt gott! Sätt köttbullar på spett och grilla. Servera med en enkel pastasallad.

Här finns fler tips på mat till barnkalas>>