Barnkalas 5 år

När barnen har blivit 5 år är det ju STORA, fråga vilken 5-åring som helst så får du höra! Bland alla de saker som man kan själv finns till exempel att gå på kalas utan mamma och pappa. Det ställer lite extra krav på de födelsedagsbarnets föräldrar när det ska fixas kalas. Helt plötsligt kan man stå där ensam ansvarig för en hel massa barn, och inte bara de egna, utan andras. Ansvaret är stort. En pappa jag nyligen pratade med beskrev hur hans utmaning förändrades så snart kalaset drog igång. Hans initiala tanke var "nu ska vi ha riktigt kul med alla barnen", 5 minuter in i kalaset när alla föräldrar lämnat sina barn var hans tanke istället "alla ska komma härifrån levande", nu hörde det till saken att familjen har en brant trappa och många av barnen inte hade "trappvana".
En framgångsfaktor för ett lyckat 5-årskalas är trots allt en plan. Det kan kännas svårt eftersom vi alla vet hur viljestarka 5-åringar kan vara, men en plan som kanske havererar några gånger är trots allt bättre än ingen plan alls. En annan framgångsfaktor är att hålla del hela kort, kort och intensivt, för intensivt blir det, och då är det bättre att det hela får gå i rasande tempo men avslutas innan alla barn på högvarv slår över, och det blir trött, tjurigt och bråkigt. Det blir mycket roligare om alla orkar ända till slutet. Både att fylla 5 år och ha kalas, liksom att bli bortbjuden och gå på ett är stort i 5-åringarnas liv, och det är oftast hela upplevelsen att göra det som är det stora, det är inte längden på kalaset.
Lämplig kalaslängd brukar vara runt 2 timmar, om man inte har mer avancerade planer. En plan kan se ut tex så här:

Alla kommer, presenter överlämnas och öppnas. Ca 20 min.

Tänk på! Se till att du har telefonnummer till alla föräldrar som lämnar sina barn så att du kan få tag i dem om något skulle hända. Vet du på förhand att du inte har allas nummer, lägg ett papper och penna i hallen, eller sätt upp en lista på dörren, och be alla skriva innan de går. Då vet du också var alla nummer finns om de behövs senare.

Mat till 5-årskalaset - något att äta. Ca 20 min.

Beroende på vilken tid du bjuder in till kan det vara bra att bjuda på mat på kalaset, lite riktig mat innan det är dags för tårta och godispåse. En bra tidpunkt för 5-årskalaset kan faktiskt vara kring lunchtid, då blir det inte för sent på eftermiddagen och det passar in i allas matplaner. Berätta då in inbjudan att ni bjuder på mat. En annan bra anledning att börja kalaset lite tidigare på dagen är att korta tiden som alla föräldrar behöver höra "när börjar kalaset?". Bra med till 5-årskalaset kan vara något som man kan äta själv, gärna med fingrarna och inte för kladdigt.
Bjud på något gott att dricka till. Ett bål med juice, lite läsk och frukt i är alltid gott och lite festligt. Se också till att det finns gott om vatten till törstiga barn.

Aktiviteter och lekar till 5-årskalaset. Ca 40 min.

Det är kul med lite arrangerade lekar på kalaset - det gör det lite speciellt, inte bara ännu mer lek med kompisarna. Dessutom brukar arrangerade lekar leda till lite mer lugn och färre konflikter än "fri lek". Lekar och aktiviteter får styras av var man är, hur mycket plats man har och kanske också årstid och väder. Har man kalaset inomhus kan det vara mycket bra att gå ut och leka om det fungerar praktiskt. Lek lekar som lätt involverar hela gruppen barn, och undvik lekar där någon "åker ut" - de kan lätt orsaka upprörda känslor. En skattjakt av något slag är kalasleken framför andra, gärna med de obligatoriska godispåsarna som skatt. Till 5-årskalaset är barnen så pass stora att en skattjakt kan innehålla kluriga ledtrådar, gåtor och utmaningar. Med lite hjälp brukar de flesta också kunna förstå och följa en enkel karta.
Tips på hur man fixar roliga skattjakter med lite professionell hjälp hittar du här>>

 

Tårta, sång och tack. Ca 20 min.

Dags för födelsedagstårta! Att göra tårta i lager är roligt, låt födelesdagsbarnet vara med och baka. Det är enklet att använda färdiga bottnar, fylla med frukt, bär och grädde eller mousse och sedan täcka med marsipan som kan dekoreras enligt kalasets tema. Tycker barnen inte så mycket om tårta, bjud på glasstårta, med glassblock är det enkelt att bygga nästan vad som helst. En bil, ett tåg, ett slott eller en riddarborg. Dekorera med chokladsås, godis och kex. Vill man gå ifrån tårta över huvud taget kan man fixa en glasskiosk. Köp hem glasstrutar, några olika smaker glass, strössel och såser och låt barnen välja sin egen glass. Till tårtan får man ju inte glömma den obligatoriska födelsedagssången, och också för födelsedagsbarnet att tacka för att alla ville komma på kalaset och för alla presenterna.

Fri lek och avslutning. Ca 20 min.

Efter tårta är det dags att avrunda. En del kanske blir hämtade direkt av föräldrarna, andra kanske hänger kvar, kanske någon förälder vill komma in på lite kaffe och en tårtbit…