Barnkalas med undervattenstema!

I helgen var det dags för 7-årskalas. Dottern önskade sig ett barnkalas med undervattenstema och själv ville hon vara sjöjungfru.  Sagt och gjort!

5 tips för undervattenskalaset:

 

Utklädning

Vi lät det vara upp till gästerna om de ville klä ut sig till barnkalaset. Många tog med sig cyklop och snorkel, någon hade simfötter, någon hade gjort ett fint pannband av snäckor. Födelsedagsbarnet klädde ut sig till sjöjungfru och lillasyster till någon korsning av prinsessa och vattenälva. Dottern konstaterade när det blev dags för skattjakt att det inte var så enkelt att springa med sjöjungfrustjärt – men å andra sidan är ju sjöjungfrur just inte så bra på land…

Dekorationer

Vi hade hela barnkalaset ute i trädgården, ett mysigt och dessutom väldigt praktiskt alternativ på sommarhalvåret. Vi hade tur med vädret den här gången, men hade varit ute oavsett väder, för barnen funkar det ofta jättebra, dessutom kan man ju bjuda fler kompisar om man inte behöver ha plats för alla inomhus. Jag var bara noga med att skriva på inbjudningarna att vi skulle vara ute och att det var kläder efter väder som gäller.

Vi dukade upp mat och dryck i uterummet som vi förvandlade till ett akvarium genom att göra pappersfiskar och hänga upp i taket. Barnen tyckte det var jättekul att klippa ut fiskarna och göra dem till söta fiskpersonligheter med mönster, ögon och mun. Jag tycker alltid det är roligt om man kan göra något själv till kalaset som barnen är engagerade i istället för att bara köpa allt färdigt. Det tar lite tid men förväntningarna inför barnkalaset brukar ju nästan vara lika kul som själva festen!


Mat & dryck

Vi funderade lite grann på vad man bjuder på på ett barnkalas med undervattenstema och kom fram till att det ju skulle vara ”fish & chips”! Jag gjorde det enkelt och körde färdiga fiskpinnar och pommes i stora mängder i ugnen. Vi vek ihop ”båtar” av tidningspapper och serverade pommes och fisk i tidningspapper, och så fick man äta med fingrarna sittande i gräset i trädgården – vi hade sagolik tur med vädret! Till ”fish & chips” serverade vi majonnäs och remouladsås, stavar av gurka och morot och cocktailtomater.

Att dricka gjorde vi en stor skål med Sprite som vi färgade blå med karamellfärg. Jag skar ut fiskar av kiwiskivor som fick simma i skålen tillsammans med en badanka.


Tårta

Vi gjorde en enkel ”undervattenstårta” med hjälp av blå karamellfärg. Tårtorna fylldes med mosad banan, grädde och mousse, en med hallonmousse och en med chokladmousse. Tårtorna kläddes med vispad grädde färgad blå med karamellfärg och dekorerades med blå pyntgelé, strössel och pappersfiskar.


Lekar

Till undervattenskalaset valde vi så klart ”Undervattensmysteriet” – eller det var nog snarare så att först valde dottern skattjakt och sedan gav det temat på kalaset. Det är ju det som är så praktiskt med grapevines skattjakter att de ”gör” hela kalaset, man adderar lite mat och dekorationer, så har man ett kalas med ett helt tema, som blir ett riktigt kul och proffsigt barnkalas, utan allt för stor ansträngning!  Vi använde de färdiga inbjudningskorten till "Undervattensmysteriet" där det också står om skattjakten så barnen förväntningar var på topp!

Eftersom vi ville vara ute och hade 23 barn på kalaset använde vi en karta över parken, istället för ledtrådarna i skattjaktspaketet. Jag skrev ut en satellitkarta från google maps och markerade de olika stationerna för gåtor och utmaningar. Eftersom vi också var så pass många delade jag upp barnen i tre lag, som fick varsin vuxen lagledare med sig. Alla kunde sedan springa åt olika håll och behövde inte ta gåtorna i ordning, då kunde alla lagen lösa skattjakten på en gång.

Barnen var superduktiga, de klarade att läsa kartan själva och i alla lagen fanns något barn som låg långt fram med läsningen och kunde läsa gåtorna för de andra – detta är en skillnad från tidigare kalas, nu på 7-årskalaset börjar de klara av det hela själva! Jag valde ändå att använda ”Undervattensmysteriet” för 4-6 år, eftersom det var ganska stora grupper och jag ville att det mer skulle vara ett fartfyllt äventyr och att alla skulle klara gåtorna. Hade vi varit färre barn och det hade funnits lite mer möjlighet till koncentration hade jag också kunnat välja versionen för 7-10 år. Barnens inlevelseförmåga är fantastisk och de var mycket engagerade i att hjälpa kapten Kuling hitta alla sex nycklarna till piraten Enbenes skattkista, så att han kunde rädda delfinerna runt ön där han bor!


Tips! Ett tips på enkel lagindelning som jag brukar göra om jag ska dela in i lag på barnkalaset är att ta sugrör i lika många färger som jag vill ha lag och att sedan klippa i lika många bitar som jag vill ha barn i varje lag. Sugrörsbitarna lägger jag i fickan eller håller bakom ryggen. Barnen ställer sig på ett led och får varsin slumpvis vald sugrörsbit – alla med samma färg är med i samma lag. Det är ett sätt som brukar funka utan att det blir diskussioner om vem som ska vara i vilket lag.
När alla lag hade hittat de sex nycklarna och löst utmaningarna tog de sig alla tillbaka till trädgårdsgrinden där de fick sätta fast nycklarna på ett eget lösningsblad. De fick sedan en sista ledtråd och fick leta i trädgården innan de hittade en skattkista gömd i komposten – full med godispåsar!

Läs mer om skattjakten "Undervattensmysteriet" här>>

Skattjakten och det fantastiska vädret gjorde vårt undervattenskalas till en succé! Kompisarna tyckte det var ett riktigt kul kalas och födelsedagsbarnet själv var nöjd, trött och lycklig – precis som det ska vara efter kalas!