Barnkalas 4 år

För många brukar 4-års kalaset vara det första barnkalaset för kompisarna. Är det första 4-åringen i familjen ställs föräldrarna inför en spännande utmaning – hur ordnar med ett barnkalas för 4-åringar? Den första frågan brukar vara vem och hur många man ska bjuda. Klassiskt är att man bjuder in kompisarna från dagisgruppen men att bjuda alla brukar bli för många barn för de flesta. Låt födelsedagsbarnet vara med och bestämma och bjud de kompisar barnet leker mest med. Liksom i andra sammanhang gäller de sociala reglerna att man bjuder tillbaka, de som bjudit ditt barn på kalas, bör ni bjuda. Det kan vara jättesvårt att välja vilka man ska bjuda, men de flesta föräldrar hamnar i samma situation och har förståelse för att ingen kan bjuda alla. Att ha kalas är superspännande så det är ju svårt att låta bli att prata om men försök förklara för din 4-åring att man inte ska prata för mycket om kalaset på dagis, före eller efter, eftersom inte alla kan komma och man inte vill att någon kompis ska bli ledsen. Förskolepersonalen brukar också vara duktiga på att styra bort diskussioner från ämnet ”kalas”. Var också noga med att själv inte stå på förskolan och diskutera med andra föräldrar inför barn som inte är bjudna. De flesta förskolor har vidare ofta regler för att kalasinbjudningar och liknande inte ska delas ut på förskolan. Hur många man bjuder får ambitionsnivå och kanske också utrymme och årstid styra, kan man vara ute är det enklare att vara lite fler.

Barnkalas inbjudan 4 år

En inbjudan till kalas är smidigt att göra via mail eller sms. När du bjuder in till 4-års kalas, när barnen ännu kanske inte börjat leka så mycket hemma hos varandra, kan ju hamna i situationen att du ska kontakta och bjuda in föräldrar som du inte känner, vilket är kul! Tänk bara på att de kanske inte heller känner dig väl, så ange både barnets och ditt eget namn, hur man får tag i dig och var kalaset är. Var gärna övertydlig så undviker du att någon hamnar i en situation de kanske tycker är pinsam. Alla vet att det är svårt att hålla reda på alla barn och alla deras föräldrar! Annan lämplig information att ha med i inbjudan är tid för kalaset, både start- och sluttid, om du tänker dig att föräldrar ska vara med eller inte, om kalaset ska hållas inomhus eller utomhus och lite m vad som ska hända och vad man bjuder på, om det blir mat, tårta eller både och. För din egen planerings skull ha också med ett OSA-datum, så att du får svar på vilka som kommer i rimlig tid innan kalaset.
Håll 4-årskalaset relativt kort, det blir inte roligare för att det är längre utan tvärt om. Både för födelsedagsbarn och gäster är det ofta förväntningarna och att bara få gå till kalaset som är den stora upplevelsen. Avsluta sedan innan alla förväntningar tar ut sin rätt, och man kanske blir trött. Ca 2 timmar brukar vara fullt tillräckligt.

4-årskalas mat, dryck, tårta och annat gott

Till 4-årskalaset kan det vara bra att bjuda på lite ”riktig” mat, och försöka minimera sockerintaget. Många barn äter kanske ännu inte så mycket godis, eller dricker söta drycker, med allt fler kalas och ökad ålder brukar också detta öka, så det finns ingen anledning att accelerera det hela mer än nödvändigt. Ett godissnöre, en klubba eller en tablettask räcker i godispåsen, det behöver inte vara en hel laddning lösgodis. Istället för ren läsk är det en utmärkt idé att göra tex ett fruktbål och glöm inte att också ha vatten till törstiga barn. 4-åringar på kalas är inte de mest disciplinerade gästerna, så håll maten enkel, de kommer inte att sitta ner och äta någon längre stund. Plockmat av lite olika slag, korv, köttbullar, kycklingvingar, spett, grönsaksstavar, fruktbitar, tortillabröd är enkelt och bra, då kan alla plocka åt sig det som de tycker om. En tårta ska det naturligtvis också vara på kalaset, många 4-åringar är kanske inte så förtjusta i tårta av den mer kladdiga sorten, då är en glasstårta ett perfekt alternativ. Med glassblock kan du bygga nästan vad som helst, ett slott eller ett tåg lastat med rån. Dekorera med chokladsås och chokladlinser.

Lekar & aktiviteter till 4-års kalas

4-års kalas brukar bli bättre om de är förhållandevis organiserade, lite beroende på var man håller till. Styr gärna upp kalaset med några förbredda lekar och aktiviteter på 4-åringarnas nivå. Gemensamma aktiviteter brukar i många fall vara bättre än bara fri lek, det hela blir lugnare och det blir färre konfliker. På 4-årskalasen brukar de flesta barn vilja att deras föräldrar stannar kvar, så du har säkert många som gärna hjälper till med lekarna. Man kan ju också välja att ha kalas på lokal, men för ett 4-årskalas kan något av det mest spännande för födelsedagsbarnet vara att få bjuda hem sina kompisar från förskolan, det kan då vara bättre att spara bowling och lekland till kommande år.
Den kanske roligaste leken på ett 4-årskalas är en skattjakt!
Läs mer om färdiga skattjakter anpassade för 4 år och uppåt, på många olika teman>>
www.grapevine.nu säljer färdiga skattjakter, tänkta att ge dig hjälp på vägen när du fixar barnkalaset, du får allt du behöver och förberedelserna går snabbt och enkelt.
Här hittar du en hel massa skattjakter, tipspromenader, musikquiz och annat kul för barnkalaset>>
Här hittar du fler generella och bra barnkalastips:
10 tips för barnkalaset>>
Hos goodies.nu finns en hel del roliga tips om kalas och kalaslekar>>