Barnkalas utomhus


När barnen blir lite äldre och det är dags för barnkalas kan det vara problem att få plats hemma, klasserna är stora och ofta vill men ju bjuda alla sina kompisar när man går i skolan. Man kan så klart ordna barnkalas på lokal med aktiviteter och mat fixat, men det blir ofta ganska dyrt. Vill man ordna kalaset själv och inte får plats hemma då är det en perfekt lösning att vara utomhus!

Man kan vara ute oavsett årstid och väder. Naturligtvis är det lite enklare på sommarhalvåret och om solen skiner men det går faktiskt bra året om, se bara till att det framgår av inbjudan att ni ska vara ute och att barnen ska klä sig efter väder.

Har man en trädgård att tillgå är det så klart ett bra ställe för barnkalaset utomhus och gör det enkelt med närhet till kök och toalett. Men kanske ännu mer spännande, och lite annorlunda, är att fixa barnkalaset i parken, på stranden eller i skogen. Tänk igenom innan hur du gör om det blir spöregn, det kan vara bra att ha en plan, tex ett partytält eller en presenning att spänna upp. Tänk också igenom hur du gör med toalett - vill du fixa kalaset i skogen, välj tex en rastplats med eldstad och toalett, det kan bli lite knepigt om du har många barn på kalaset och ingen toalett att tillgå, elelr långt till toaletten, du vill ju ha barnen under uppsikt.

Mat till barnkalaset utomhus

Mat till barnkalaset utomhus får vara enkel. Man kan tex fylla en lite låda till varje barn med mat som man enkelt kan packa ner och som kan ätas direkt ur lådan med fingrarna. Fyll tex lådan med nachochips, grönskasstavar och kycklingspett eller spett med köttbullar och prinskorvar – sådant som är enkelt och gott att äta kallt och utan bestick. Eller välj en klassiker som att grilla korv och serverar med bröd och tillbehör. Har du grillen igång låt också barnen grilla marshmallows till efterrätt – det är alltid lika poppis!Ta med liggunderlag och filtar för barnen att sitta på. Glöm inte skräppåsar – också till allt presentpapper! Du kanske bjuder på något gott att dricka – men glöm inte att också ta med mycket vatten, särskilt om det är sommar och solen skiner. Barnen blir törstiga av spring och stoj.

Lekar till barnkalas utomhus

På utomhuskalaset ska det så klart vara massa lekar och bus! Det är också en av de stora fördelarna med att vara ute – det finns plats för många barn att leka, inomhus kan det vara svårare att ordna lekar som engagerar alla.

Är man i skogen eller i parken kan man fixa naturbingo. Gör ”bingoplattor” av A3- papper. Dela in dem i rutor och skriv i varje ruta vad barnen ska hitta – sådant som finns i skogen den årstid ni är där, en svamp, en sten, en pinne, något som inte hör hemma i naturen, en blomma osv. Dela in barnen i lag och gör lika många bingobrickor som lag. Låt barnen leta saker och när laget fått ihop en rad ropar de ”bingo”, man kan sedan fortsätta tills hela brickan är full.


Den optimala barnkalasleken för barnkalaset utomhus är så klart en skattjakt! Gör den enkelt bara med en karta eller med gåtor och utmaningar för barnen att lösa i ett gäng eller i olika lag. De äldre barnen kan tycka att det är kul att tävla mot varandra.

Vill du ha en riktigt spännande skattjakt på barnkalaset utomhus, utan att själv behöva lägga ner allt för mycket tid på att klura ut det hela kan du köpa färdiga skattjakter från grapevine.nu. För de yngre barnen finns temaskattjakter i olika svårighetsgrader, dessa går att genomföra både inomhus och utomhus – det är bara att välja tema, pirater, superhjältar eller detektiver. Har man inget särskilt tema på kalaset passar tex Skogsmysteriet eller Sommarmysteriet utmärkt utomhus!

Här finns alla temaskattjakter>>

För de lite äldre barnen på 10-årskalaset, 11-årsklaset eller 12-årskalaset kan man överraska barnen med en riktigt cool mobilskattjakt!Mobilskattjakterna kan göras var som helst (där det finns internettäckning) och barnen kan tävla mot varandra i lag, på tid. Det finns olika skattjakter att välja mellan med olika historier och mysterier som ska lösas. Som arrangör väljer du själv var skattjakten börjar och slutar, hur lång den ska vara och rutten. Du placerar ut kartnålar på en googlemap på en liten arrangörssajt där du också startar lag och håller rätt på lagens tid och poäng. I mobilen får barnen en spännande historia, ska följa kartan och vid varje kartnål lösa en gåta innan de får reda på vart de ska härnäst. Skattjakten kan man också tex göra så att den börjar på ett ställe där barnen samlas och slutar vid en picknickplats på stranden, i parken eller skogen!

Läs mer om mobilskattjakterna här>>