Vinterkalas utomhus!Kan man ha kalas utomhus i januari? Det var frågan jag ställde mig när min dotter absolut ville ha kalas hemma, och hon absolut ville bjuda hela klassen nu när hon börjat förskoleklass. Hon såg ju storasysters kalas framför sig när hela klassen samlats i trädgården, med den ganska väsentliga skillnaden att storasyster fyller år i maj och vi alltid har haft sagolik tur med vädret...

Men tänkte jag, klart man kan vara utomhus hela året. Och är det några som är vana att klä sig efter väder så är det ju barnen, eller för att citera min dotter ”Men mamma, det är ju bara att sätta på sig överdragsbyxor”. Så sagt och gjort vi bjöd in till vinterkalas – utomhus!

Tyvärr bor vi i en landsände som sällan bjuder på snö och gnistrande, soliga vinterdagar så vi kände att vinterstämningen fick vi försöka skapa ändå. Vi har ett uterum som vi gjorde till ett ”vintermysrum”. Vi lade fleecefiltar och ”fake”-fårskinn på golvet (en överkomlig investering på Ikea), krullade vita presentband och satte upp i taket så att de ringlade ner – det blev lite ”snökänsla” och barnen klippte massvis med snöstjärnor i papper som vi satte upp på fönstren. Med ljuslyktor och levande ljus blev riktigt mysigt – och bra att ändå ha ett ställe där det var lite varmare och man kunde mysa lite med presentöppning och varm choklad.

Vi började med att grilla korv med bröd och serverade lite grönsaksstavar och snacksmorötter till och så fick alla barnen fick varsin pappmugg med lock med varm choklad med vispgrädde. 

Efter maten blev det skattjakt! Först fick alla barnen dela in sig i grupper med hjälp av en liten lagindelningslek där de skulle hitta sina lagkompisar genom att alla fick ett kort med en bild på, de skulle sedan hitta lagkompisarna som också hade, djur, fordon, grönsaker osv. Så duktiga de var! Jag blir alltid superimponerad av hur duktiga barnen är på att ta instruktioner, klura ut saker och samarbeta! En lagindelningslek är prefekt – då slipper man dessutom alla diskussioner om vem som vill vara i samma grupp som vem. Leken och slumpen avgör!

Jag har skrivit om lagindelningsleken här>>

När vi hade fått klart för oss vilka som skulle lösa mysterium tillsammans så körde vi skattjakten ”Vintermysteriet” – det är en kul historia om vårälvan som snott Kung Frosts magiska iskristaller som han måste ha för att göra snö och vinter. Något barn protesterade och tyckte vi skulle hjälpa vårälvan istället för att han ville att det snart skulle bli sommar, men när vi då pratade lite om sådant som är kul på vintern som att åka skidor och bygga snögubbar enades vi om att vi väntar till efter sportlovet, sedan hejar vi på älvan! 😊

Här kan du läsa med om den färdiga skattjakten ”Vintermysteriet”>>

vinterkalas barnkalas utomhus vinter


I skattjakten fick barnen följa en karta och hitta gåtorna och utmaningarna runt om i parken där vi bor. Vi gjorde det hela i fyra grupper så att alla kunde vara delaktiga. Engagemanget var på topp och alla gåtor löstes så att vi till sist kunde lägga tillbaka iskristallerna i Kung Frosts skattkammare och istället hitta belöningen som kungen lovat oss ur sin skattkammare. Skattkammaren var förrådet där de fick leta efter en ”skattpåse” per grupp – fylld med godispåsar - så klart!

Efter skattjakten varvade vi ner lite i vintermysrummet med presentöppning och så grillade några barn i taget marshmallows. Jag hade tänkt att elda i en eldkorg för att få en öppen eld att grilla över men det blåste så mycket att jag inte vågade med alla barn, så vi fick grilla över grillen istället, Det blev inte lika gott som över öppen eld, men barnen klagade inte...

Sedan sjöng vi för födelsedagsbarnet och åt tårta. Ett ljus lyckades jag tända i blåsten, och så fick hon snabbt blåsa ut det! Tårtan var fylld med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde, täckt med grädde - som snö - och med en marshmallowssnögubbe på toppen!

Här finns tips om hur man gör snögubbarna>>

När tårtan var uppäten var det dags att göra slut på lite energi igen så vi körde disco, dansstopp och lekar som ”Under hökens vingar” och ”Leksaksaffären” tills föräldrarna droppade in och hämtade. Min dotter var mycket nöjd med sitt kalas! På frågan om det var ett bra kalas svarade hon ”Nej, mamma, det var världens bästa kalas!”

Några saker att tänka på; det var väldigt bra att ha en myshörna utomhus, barnen hade kläder och skor på sig hela tiden, men de hade någonstans att sitta och mysa, och med många barn blev det också lite varmare där. Har man inte ett uterum att tillgå tänker jag att man mycket väl kan göra en hörna utomhus med liggunderlag och filtar. Och var MYCKET tydlig i inbjudan med att ni ska vara utomhus – hela kalaset - så att barnen har rätt kläder på sig!

Jag kan verkligen rekommendera kalas utomhus på vintern! Det kändes fräscht att ha kalas utomhus i dessa förkylningstider. Och onekligen är ett kalas utomhus med korvgrillning ett ganska enkelt sätt att fixa kalas på, städningen blev enkel! Men det roligaste av allt var att se barnen vara ute, springa, leka och röra på sig med massvis med energi – fast det är vinter!