5-årskalas med isprinsesstema!

Filmen "Frost" har verkligen tagit barnen med storm. Prinsessorna av Arendal, Elsa och Anna, renen Sven och snögubben Olof som tycker om varma kramar är otroligt populära. Miljön med is och vinter är originell och fantasieggande - för vilket barn älskar inte snö!?
Mina barn är inga undantag så när det var dags för 5-årskalas mitt i vintern var temat givet! Det blev isprinsesskalas!

Inbjudan till isprinsesskalas!

Vi bjöd in till kalas på isslottet! I inbjudan skrev jag att man gärna fick klä ut sig till bal på isslottet men att vi också skulle vara ute i snön så att man tog med kläder därefter. Kalaset varade två timmar - kort och intensivt är alltid ett bra recept för kalas tycker jag.

Dukning och dekoration

Vi hade turen att det på kalasdagen föll stora snöflingor utanför fönstret - där fick vi mycket av stämningen alldeles gratis - en skänk från ovan!

Kalasbordet dukade vi i vitt, isblått och silver. På Ikea hittade jag billiga papperstallrikar, servetter, muggar, och ljus i form av snöbollar. Vanligt silverfärgat "kryllat" presentband blev extra dekoration. Presentband är alltid ett bra sätt att få till ett festligt bord, i vilken färg som helst. Man kan "krylla" och dekorera med, klippa konfetti eller knyta rosetter runt glas eller muggar. Presentpapper kan man också använda sig av, som löpare på ett bord till exempel. Många gånger är det enklare att hitta något fint mönster som passar temat och ofta finare och mycket billigare än en duk.Kalasmat: Gör din egen hamburgare

Vi ville bjuda på lite riktig mat på kalaset - att grunda med något annat än socker brukar innebära gladare barn och lugnare kalas!

Födelsedagsbarnet hade önskat sig hemmagjorda hamburgare så jag gjorde pannbiffar och dukade upp en hamburgerbuffé där barnen fick göra sin egen burgare efter tycke och smak. Bröd, pannbiffar, salladsblad, tomatskivor, färsk gurka, smörgåsgurka, saltgurka, dressing, ketchup och senap stod på buffén.Skattjakt: Ismysteriet

Efter maten blev det skattjakt! Jag var lite rädd för kaos när alla barn skulle få på sig sina vinterkläder men det fantastiska med en barngrupp som känner varandra från förskolan är att den berömda dagisdisciplinen kickar in, och alla så klart kan klä på sig - och fort går det!
Väl ute blev det "Ismysterium" från grapevine.nu. En, färdig skattjakt med perfekt tema för sammanhanget! Skattjakten sätter hela temat och "gör" kalaset. Barnens inlevelseförmåga är fantastisk! De lyssnade koncentrerat till historien om den onda, frusna fén som låst in iskristallen så att den stora årliga isfesten i islandet var hotad och om isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola som behövde hjälp att hitta de sex nycklarna till tornrummet och rädda isfesten! Sedan gav vi oss ut på jakt! Eftersom vi var ute i snön i parken hade jag ritat en enkel karta över området istället för att använda ledtrådar. Karta kan vara svårt för de lite yngre barnen med med lite hjälp och inte allt för väl gömda gåtor och utmaningar gick det bra att hitta vägen!

Tips! I grapevines temaskattjakter finns ofta kort med någonting man ska samla, i det här fallet var det sex kort med nycklar. Har man fler barn än sex som deltar i skattjakten kan det vara ett bra tips att för varje nyckelkort utse två eller fler barn som ansvarar för en nyckel - annars kan det lätt bli lite gråt och gnäll, eftersom alla vill hålla en nyckel.
Jag hade gjort en ganska kort runda för skattjakten och efter ca 40 minuter var vi tillbaka hemma, nycklarna och iskristallen hittad och barnen fick sin belöning i form av varsin liten godispåse.

Läs mer om skattjakten "Ismysteriet" för barnkalas här>>


Ett slott av glass - så klart!

Därefter var det dags för glass! Vi byggde ett isslott av glass. Det var kul, även om glass inte är ett helt enkelt byggmaterial. Se till att du har gott om plats i frysen innan du börjar bygga så att slottet kan få komma in och frysa till mellan konstruktion och dekoration, annars blir det riktigt bråttom.


Så här gjorde vi:
6 st halvliters vaniljglass block
4 glasstrutar
Vit glasyr
Minimarsmallows
Chokladsticks
Strössel
Chokladsås

Vi satte tre block på kant för att skapa mitten av slottet. Två block skar vi på längden så att det blev fyra fyrkantiga torn som sattes i varsitt hörn. Vi skar ett block snett efter varje långsida till ett tak. Små glassbitar fick göra en trappa. På varje torn satte vi en upp-och-nervänd glasstrut som fick snö på toppen med hjälp av vit glasyr. Chokladsticks markerade dörren. Minimarsmallows använda vi för dekoration och som snö runt slottet. Sedan dekorerade vi också med chokladsås, strössel, ljus och en pappersflagga.

Tips! Vi gjorde grundkonstruktionen först och läs sedan slottet frysa innan vi dekorerade. Ha koll på tornen - de viker sig lätt och det kan vara en bra idé att sätta något emot dem i frysen så att de inte viker sig utåt.

 

Presentöppning

En bra idé till vilket barnkalas som helst är att organisera presentöppningen lite och låta alla barn vara med - istället för att alla paket bara rivs upp i dörren. Jag lät födelsedagsbarnet lägga alla paket i en hög när hon fick dem och vi avslutade sedan kalaset med att alla igen tog det paket de skulle ge, barnen satte sig i en ring och så snurrade vi en flaska i mitten. Det barn som flaskan pekade på fick ge sitt paket, som födelsedagsbarnet öppnade. Det är kul att se hur stolta barnen är över presenterna de ger och födelsedagsbarnet har koll på vad hon fick av vem.