Påskpyssel för barnen!


Nu är det bara lite drygt fem veckor kvar till påsken! Och vilken tur det är - mina barn tjatar så om när påsken ska komma, för för dem, som för oss andra är det per definition vår när det är påsk - oavsett hur kallt det är. Vårkänslorna spirar när man tar in påskriset som får små gröna "öron", pyntar i grönt och gult och gör påskpyssel med barnen!

Vi har ingen födelsedag i närheten av påsken - men har man ett barn som fyller år runt påsk är det ju en utmärkt idé att ha barnkalas med påsktema. Vi har istället haft som tradition sedan barnen var små att ha en liten påskfest med påskpyssel för några kompisar - supermysigt! Vi brukar då göra lite påskpyssel, bjuda på påskfika och så klart ha äggjakt!

Påskpyssel för små barn kan vara lite knepigt - men klistra brukar de vara bra på:-) Lägg på en vaxduk och sätt förkläden på barnen! Hjälp sedan till att klippa ut ovaler ur gult papper och näbbar av rött och fötter av rött eller orange. Lägg sedan fram färgpennor, glitter, klister och fjädrar och låt alla barn göra sin egen kyckling!

Man kan också göra enkla äggkoppar av bitar av toalettrullar. Låt barnen måla och klistra på fjädrar.
 


När barnen blivit lite äldre är kul påskpyssel så klart att måla och färga ägg - koka bara äggen innan barnen ska måla, annars finns risk för äggröra - bokstavligt talat!

Kul påskpyssel är att göra söta äggdjur som man sedan kan dekorera påskbordet med. Schabloner för äggdjuren hittar du hos grapevine.nu - du får dem gratis.

Här finns idéer till påskpyssel och schabloner att beställa>>

Till påskfika brukar vi bjuda på tex en kladdkaka med vispgrädde och påskigt gul mango. Jag brukar köpa fryst mango i bitar - perfekt att bara lägga på kakan och gott om den inte är helt tinad.
 


Sedan är det dags för festens höjdpunkt - äggjakten! Man kan naturligtvis bara gömma små chokladägg i trädgården och låta barnen leta men det är ju roligare om det är något som är lite mer klurigt. När barnen var riktigt små drog jag ett snöre genom hela huset som de fick följa under bord och in i garderober, därefter har det blivit allt knepigare äggjakter. På grapevine.nu har vi så klart en massa färdiga äggjakter. Temaskattjakten "Äggjakten" finns för barn 4-6 år och för barn 7-10 år, här ska barnen följa ledtrådar och lösa gåtor. En lite enklare variant är "Påskharens knepiga äggjakt" där man går från ledtråd till ledtråd, men ledtrådarna är kul och knepigt utformade som gåtor. Nytt för i år, som kommer att bli årets äggjakt hemma hos oss, är äggjakter i mobilen! Här lägger man själv upp äggjakten på en google map, barnen får sedan kartan i mobilen och ska följa den, för varje position de hittar ska de sedan lösa en gåta och svara för att få nästa position. Till sist når de fram till slutdestinationen där det "riktiga" godisfyllda påskägget väntar.

En hel massa idéer om hur man ordnar äggjakt och färdiga äggjakter hittar du här>>