Busenkel halloweenfest för barnen!

Då är det snart dags igen för en av barnens absoluta favorithögtider! Hemma hos oss konkurrerar halloween med julen om att vara den roligaste högtiden - om det inte vore för julklapparna så hade nog halloween vunnit! Och den kommer ju så lägligt, denna mysrysiga högtid, precis när mörkret gjort sitt intåg och det blir allt jobbigare att komma upp till dagis och skola på morgonen. Då kan det behövas lite monster, spöken och fina pumpalyktor för att lysa upp höstmörkret!

I år är det kanske inte läge att ha varken stor halloweenfest eller att gå "bus eller godis" från hus till hus, men man kan ju halloweenmysa i alla fall, med ett litet gäng kompisar eller med familjen. Man kan pynta, pyssla och göra rolig, läskig halloweenmat

Att fixa en halloweenfest får att litet gäng kompisar behöver faktiskt inte vara så krångligt.Så här gjorde vi förra året när vi fixade halloweenfest för 10 småtjejer:

Halloweenfest för barnen i 5 enkla steg

1. Pynt & dekorationer

Här är det bara att släppa loss fantasin! Låtsasspindelnät i fönstren ger den absolut rätta stämningen av spökhus. Köp ett paket med "spindelväv" så har du till många år framöver. Ta en liten bit och sätt fast i hörnet av fönstret, dra sedan försiktigt ut trådar kors och tvärs och tejpa fast. Plastspindlar fulländar! Våra spindelnät brukar sitta uppe tills det är dags för adventsbelysningen! Lite andra dekorationer som ett skelett halvt nergrävt i trädgården, en jättespindel på hallspegeln och ett benrangel i kristallkronan brukar också höra till våra halloweendekorationer!

Sedan ska det så klart vara mängder med pumpor i alla dess former! Att göra pumpalyktor, "Jack O'Lanterns" är en jätterolig och mysig familjeaktivitet i halloweentider. Något för höstlovet! Hitta på era egna ansikten eller låt er inspireras - här finns en massa pumpainspiration på pinterest. Vi sparar alltid pumpakärnorna, sköljer dem och rostar dem i stekpanna i lite olja. När de är gyllenbruna, salta och njut! De är godast när de är ljumma men också goda att spara till halloweenfesten så klart.

2. Dukning till halloweenfesten

Det finns så klart hur mycket som helst att köpa av tallrikar, muggar och annat till halloween. Vi brukar blanda lite vanligt porslin med lite kul saker och pyssla en del själv. Till den här halloweenfesten hade vi hittat fina servetter med matchande tutor, hade muggar över från året innan och skrev ut fina bordsunderlägg med pyssel från grapevine.nu. Pysselunderläggen är kul, de är fina att duka med och så började tjejerna med att pyssla lite medan jag förberedde maten. Vi skrev också ut roliga flasketiketter med "Trolldryck", "Spöksaft", "Draculas blodbål" och sådant på - de finns också på grapevine.nu och på firafest.se får man en rabattkod så att man kan skriva ut dem gratis. Etiketterna klistrade vi på vinflaskor som vi fyllde med saft.



 

3. Halloween-mat!

Man kan ju göra hur mycket kul halloween-mat som helst och man kan gå långt och färga grönt med karamellfärg och göra läskiga fingrar att äta men jag tycker det är synd om maten visserligen blir rolig men om ingen sedan äter den - jag gillar inte att slänga mat, så hos oss får det bli mat med halloweentema men samtidigt gott och aptitligt. Vi satsade på lite plock med spökpizza, korvmumier och marshmallows-spöken. Pizzan är enkel att göra "spökena" gör man av mozzarella med kaprisögon, som man lägger på bara i någon minut när pizzan är nästan färdiggräddad (lägger man på mozzarella från början flyter den ut och spöken blir sådär osynliga som spöken ju i och för sig kan vara 😊). 

Korvmumierna gör man också enkelt genom att linda smördeg runt korvar. Ögonen gjorde jag av små skivor av pingvinstång. Stora marshmallows på trägrillspett med målat ansikte fick blir spöken. Till detta hade vi lite grönsaksstavar, paprika serverades i en paprika med utskuret pumpa-ansikte, salamikorvar, vindruvor, nachos och guacamole. En halloweenbuffé i det lite enklare och mindre formatet - men mycket uppskattat!




 4. Skattjakt i mörkret - superkul halloweenlek!

Efter maten var det dags för skattjakt! Även här gjorde vi det lite enkelt för oss och laddade hem en färdig skattjakt från grapevine.nu. Vi valde halloweenskattjakten "Mysteriet på monsterbalen". Man får en färdig historia som barnen får läsa och färdiga gåtor som man ska gömma på olika ställen. Det följer med en mängd ledtrådar så att man kan välja det som passar i det egna hemmet och så planerar man det hela på ett lekschema och ger barnen ledtrådar efter hand. Jag valde att gömma gåtorna både inomhus och ute runt huset och så fick barnen med sig ficklampor. Det var så himla kul när de listat ut var nästa gåta skulle finnas och sprang runt ett hörn, där de alla samtidigt kommer på att "Oj, här är mörkt och läskigt!" vänder om och kommer rusande tillbaka till mig och in i min famn allihop. Då inser man att de både är stora och ibland lite kaxiga när de är på fest - men samtidigt ganska små! 

De löste mysteriet med bravur, hittade alla nycklar som behövdes och räddade häxan Maras monsterbal från den busiga vampyrens upptåg! Den sista ledtråden ledde till häxans skåp med godsaker som de då kunde "låsa upp" - och där väntade självklart en liten påse med halloweengodis till varje tjej.





5. Monsterbal!

Så sedan blev det så klart monsterbal!  En bra spellista hittade vi här och så blev det dans, popcorn och rostade pumpakärnor tills det var dags att gå hem i den mörka halloweenkvällen!