Vilda Västerns vildaste kalas!

vilda västern kalas


Vilda Västern är ju ett sådant där härligt tema fullt med klichéer som man kan göra det mesta av! Efter att ha spelat en pjäs med Vilda Västern tema och besökt High Chaparall förra sommaren var det klart redan då vad som skulle bli temat för årets kalas!
Vi bjöd in till Vilda Västern kalas med femkamp, American BBQ och countrydisco! 25 cowgirls och cowboys i 8-9 års åldern dök upp och sedan var det fullt ös i tre intensiva timmar!


Många hade klätt sig i "sin bästa Vilda Västern outfit" som vi skrev på inbjudan. Det här känns som ett tema som funkar för barn i den här åldern, de börjar bli lite för stora för att vilja klä ut sig men nu var det många som hade tagit ett par jeansshorts, en skjorta, en scarfs och en hatt - och så en och annan knallpulverpistol så klart. Inte utklädningskläder utan bara lite coolt...

Vi hade sagolik tur med vädret, med strålande sol från en klarblå himmel, så planen att vara utomhus hela kalaset fungerade fint - och till aktiviteterna adderades också helt spontant ett vilt vattenkrig...

femkamp för barn

Vilda Västern femkamp!

Vi började med femkamp som bestod av fyra olika lagtävlingar och sedan också en skattjakt där barnen skulle lösa gåtor och ta fast den ökände Wild Billy Bull – laglös boskapstjuv och tågrånare! Vi gjorde inte en regelrätt tävling av det hela utan det handlade om för varje lag att genomföra och klara tävlingen – men heja på sitt lag fick man så klart! Vi gjorde en tavla med de olika grenarna och lagnamn som barnen fick hitta på och när de klarat av en gren, satte vi ett kryss.

Gren 1: Käpphästrace

Vi lånade ihop så att vi hade en käpphäst till varje lag och byggde upp en bana med några hinder att hoppa över. Sedan var det bara att galoppera på i en stafett. Fast barnen är runt 9 år, var det ingen som protesterade mot att rida käpphäst när det var tävling! Snabbare käpphästar har sällan skådats!

lekar barnkalas

Gren 2: Ta upp äpple ur en skål med vatten

Skålar fylldes med vatten och i lades ett äpple. Sedan handlade det om att ta upp äpplet med munnen, springa runt en cowboyhatt och tillbaka, där man släppte tillbaka äpplet och så var det nästas tur. Barnen valde olika teknik, vissa försökte med precision och tog tag i det lilla skaftet med tänderna medan andra stoppade ner hela huvudet i skålen och tog ett stort bett. Barnen tyckte det var superkul, och det var onekligen roligt att titta på också... 😊
Ett tips är att ha extra äpplen och också vatten för att kunna fylla på under lekens gång. Ganska små äpplen är också att rekommendera, då är det lite lättare för barnen att få tag.

femkamp för barn

Gren 3: Hästskokastning

Vi hade lånat riktiga hästskor av en ridande kompis och det handlade om att försöka kasta hästskon runt en pinne (2 poäng) eller nudda pinnen (1 poäng). En deltagare i varje lag kastade i en omgång och gick sedan och ställde sig sist i ledet. Alla i laget kastade två gånger.

säckhoppning kalas

Gren 4: Säckhoppning

Vi hade velat ha jutesäckar men det var lite knepigt att få tag i så det blev en kraftigare sopsäck för trädgårdsavfall istället. Igen var det stafett och det handlade om att hoppa bort och runda en pinne och tillbaka.

skattjakt barnkalas

Gren 5: Till sista var det skattjakt! 

Vi använde skattjakten ”Vilda Västern mysteriet” från grapevine.nu, där det handlar om att ta fast den laglöse Wild Billy Bull och få sheriffens belöning på 10.000 dollar! Eftersom vi hade så pass många andra grenar kortade vi skattjakten lite och barnen fick en karta med de sex gåtorna markerade. De skulle skriva ner rätt svar på gåtan och också på varje gåta ta ett kort med sheriffstjärna (med en del av en bild på Wild Billy Bull på baksidan).

När alla gåtor var lösta skulle barnen ta sig tillbaka till sheriffens kontor, redovisa svaren och sätta in Wild Billy Bull i fängelset genom att lägga ihop ett pussel. Då fick de alla sheriffens belöning i form av chokladguldtackor, ätbara sedlar och chokladguldmynt – så klart till ett samlat värde av 10.000 dollar (växelkursen på chokladmynt har stigit i höjden! 😊)

Läs mer om skattjakten här>>

vilda västern kalas

Mat, dryck & glass

När allt detta var avklarat blev det grillade hamburgare där man fick komponera ihop sin egen favorit med olika tillbehör, grillade majskolvar och ett tropiskt bål (tropisk juice, Loka crush citron, Fanta exotic, kiwi i skivor,  fryst mango i tärningar och massvis med is). 

Efter maten utbröt ett spontant vattenkrig innan det var dags för countrydisco i trädgården och glass – glass i Vilda Västern var så klart Rocky Road och Pecannnöt, med choklad- och kolasås och minimarshmallows!

barnkalas mat