Halloween - höstens mysrysiga högtid!

Halloween är en av barnens favoriter på hela året. De älskar hösten bara för att det är just Halloween och sedan jul, så klart! Knappt har skolan börjat innan de tycker att det är dags att plocka fram Halloweenpyntet och sätta upp låtsas-spindelnät. Jag har lyckats övertyga dem om att vi i alla fall får vänta tills kvällarna börjar bli mörkare - och nu inser jag att snart är det dags!

Vi firar Halloween lite olika beroende på vad som händer i övrigt. Höstlovet kommer ju samtidigt som Halloween och Allhelgona så ibland reser vi bort, men någon form av Halloweenfest ska det så klart vara. Det har genom åren varierat från Halloweenfika med chokladbollsspindlar för några kompisar till stora Halloweenfester för både barn och vuxna. Halloweenfest med vuxna tyckte barnenvar alldeles speciellt kul för hur ofta får man se alla mammor och pappor utklädda till vampyrer, häxor och monster!

5 snabba tips till Halloweenfesten!


Inbjudningar

Var ute i god tid med inbjudningarna till halloweenfesten, många passar på att åka bort under höstlovet så då är det bra att vara ute i god tid! Här finns lite idéer till inbjudningar till halloween och dessutom kan man snabbt och enkelt göra fina inbjudningskort med egen text - bra om det är bråttom!
Dekorationerna

Huset ska förstås pyntas, men med pumpor, låtsasspindelväv och små plastspindlar kommer man långt! Mörkret får man ju alldeles "gratis". Gör en fin Jack O'Lantern - en punpalykta att sätta på trappen. Sätt låtsasspindelväv för fönstren och i dörröppningar. Lägg till några fladdermöss i taket och så de där spindlarna så är det klart. Småpumpor på bordet är fint! Och så massvis med ljus.

En fin detalj kan vara att sätta roliga flasketiketter på gamla flaskor och bjuda på Spöksaft och häxbrygd. Här kan du skriva ut gratis flasketiketter>>

Musik och ljudeffekter

I bakgrunden på halloweenfesten ska det så klart spelas musik man förknippar med halloween och om barnen inte är allt för lättskrämda kan lite ljudeffekter också vara på sin plats. Här finns bra spellistor både för barnens och de vuxnas Halloweenfest>>

Lekar

Så klart ska det lekas på Halloweenfesten! Jag tycker att det ska vara skattjakt eller något spännande mysterium bland monster och spöken som ska lösas. Hur man lägger upp det beror ju på barnens ålder, det ska gärna vara lite mysrysigt - men inte läskigt på "på riktigt". Jag har gjort en hel massa halloweenlekar från grapevine.nu med mina barn och det brukar vara populärt. Här finns en bra sammanfattning av lekar till barnens Halloweenfest - man behöver så klart inte köpa färdigt utan kan göra själv om man har tid och fantasi - men lite inspiration kan man låna!

Mat & dryck

Jag tycker ju gärna att maten inte bara ska vara läskig utan gärna god också! Fingrar med blod och pumpor som kräks guacamole kan vara kul, men främjar nog egentligen inte att barnen får i sig någon mat...:-) Men det är kanske inte heller huvudsyftet. Men ha gärna något som ser lite mer aptitligt ut på halloweenbuffén, en spökpizza till exempel. Här finns tips på en god buffé till barnens Halloweenfest>>
Jag har skrivit fler tips till Halloweenfesten här>>