Julfest för barnen

Det brukar någon gång falla på ens lott att fixa julfest för barnen, i klassen, i föreningen eller i något annat sammanhang. Det förväntas något att äta och lekar för barnen och kanske även deras föräldrar. Det hela ska ofta samordnas med många som hjälper till och tiden är alltid knapp...

Här har jag samlat några av mina tips inför julfesten för barnen:

Om det ska ätas, fikas osv och ni är många som ska hjälpas åt, var inte rädd för att göra en fördelning av vem som gör vad så att ni inte står där med ett berg av pepparkakor men inte mycket annat. De flesta uppskattar dessutom en uppdelning och tips på vad som ska fixas så slipper man hitta på själv.

Försök gärna att få med något på fikabordet som inte är sött! Fruktspett är alltid trevligt, Sätt bitar av frukt på grillpinnar av trä, ser både trevligt ut och är lätta att ta och äta. Om julfesten infaller när barnen är låga på blodsocker är det bra att också ha något mer "matigt", då kan man göra små julspett med köttbullar och halva prinskorvar, spetten kan serveras kalla, är lika "lättätna" som fruktspetten och brukar vara riktigt populära hos barnen.

Om barnen är yngre och man vill göra det enkelt för sig och undvika kaos vid ett bord där alla ska plocka mat och dessutom få en jämn fördelning av godsaker kan man förbereda muggar för varje barn, som man delar ut. Ta en pappmugg, sätt ett julspett med köttbullar och korv, ett fruktspett och en servett i varje mugg. Kanske lägger du också i en ischoklad och en skumtomte... Alla får ta varsin mugg till att börja med och sedan kan resten serveras på fat där man själv plockar.

Gör ett friskt julbål till barnen och servera i bålskål. Festligt och fint! Blanda tranbärsjuice med Sprite eller fruktsoda, lägg i apelsinskivor och massvis med is.

Lite uppstyrda lekar är att föredra på julfesten - det brukar bli både lugnare och roligare än bara "fri" lek. Lekarna får så klart anpassas efter barnens ålder. En skattjakt eller en tipspromenad är perfekt och kan vara kul för de vuxna att också vara med i och hjälpa till. Det är roligare för alla om alla kan delta!

Här finns en färdig, lite roligare tipspromenad som funkar bra för stora barngrupper som kan delas upp i lag, Sätt upp frågorna inomhus i en lokal där ni är eller utomhus - att komma ut och springa av sig lite brukar inte vara fel!

En skattjakt med jultema finns här - supersöt historia och juliga frågor och utmaningar. Fixa en lite julklapp eller en chokladtomte till alla barn som "skatt".

Långdans! Även om man inte har en julgran att tillgå kan man sjunga och dansa till julsånger. Det är kul, inte minst att föra traditionerna och sångerna vidare. En långdans genom lokalen man är, är kul. Välj de enklare sångerna som ni kan och fixa gärna lite "fusklappar" med texterna för de vuxna så att de kan hjälpa till och ta i och sjunga! Här finns sångblad att skriva ut>>

Julklappsutdelning! Det kanske inte passar i alla sammanhang men det kan vara en kul idé att be alla barn ta med sig en liten julklapp, sätt då ett värde, att julklappen inte ska kosta mer än tex 20 eller 30 kr. Alla julklappar läggs i en säck och sedan kan man bara dela ut dem eller leka lekar med dem. Man kan gömma alla julklappar och låta barnen leta efter dem, man kan göra fiskdamm med dem eller man kan spela tärning om dem - man kan då lägga alla klappar i en hög och låta barnen slå två tärningar, får man en sexa får man välja en julklapp (men inte ta sin egen så klart!). Tärningsleken gör man förslagsvis med de lite äldre barnen, för de yngre kan det bli svårt med val och att få välja sist osv, så anpassa leken efter barnens ålder.

Lycka till med julfesten!